3 średnie buraki
4 ziemniaki
1 marchewka
łyżeczka kurkumy
łyżeczka curry
2 cebule
ząbek czosnku
1,5 l bulionu warzywnego
sól, pieprz
jogurt nat. lub śmietana
koperek
kawałki czerstwego chleba lub groszek ptysiowy
oliwa
Przygotowujemy w garnku bulion warzywny z drobno pokrojonymi ziemniakami i marchewką. Bulion warzywny dla jednych bedzie po prostu 3 kosteczkami bulionowymi rozpuszczonymi w wodzie, a dla innych to wywar z dużej ilości warzyw i innych dodatków. Jak kto lubi, jak komu się chce albo do czego ma dostęp ;) Ja preferuję tą drugą opcję. Na dużej patelni szklimy cebulę i starty czosnek, dodajemy drobno starte buraczki i podsmażamy. Można po jakimś czasie dodać odrobinę oliwy lub wody aby buraki nie przywierały. Po jakiejś chwili dolewamy wywar z lekko podgotowanymi ziemniakami i marchewką. Wszystko dusimy, co jakiś czas mieszając. Dodajemy curry i kurkumę i doprawiamy. Dusimy tak długo aż buraczki zmiękną. Na talerzu podajemy ze śmietaną koperkiem. Ja dodaję również podprażony na suchej patelni chlebek (pokrojony w drobną kosteczkę). Gdy będzie gotowa zmiksować. Zupa wychodzi pyszna i można eksperymentować z proporcjami, ja czasem dodaje więcej ziemniaków aby nie była zbyt buraczkowa.
Jeśli ktoś się skusi to życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz